Meteen naar de inhoud

In bevind je je in het Zuid-Amerikaanse hoogland, waar vegetatie lastig is. Verzamel verschillende grondstoffen en zet deze om in andere grondstoffen en maak je pakhuis vol. Verzamel zoveel mogelijk waardevolle goederen om het spel te winnen.

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Reiner Stockhausen

Geluk 40%
Planning 95%
Strategie 30%

Vormgeving

De doos laat al zien hoe gezellig het spel er uit ziet. Het speelmateriaal is kleurrijk en mooi geïllustreerd. Het spel bevat geen speelbord, maar losse onderdelen die ook allemaal los in de doos zitten. Altiplano is een bag-building spel en bevat dus voor iedere speler een stoffen zak. In het spel zitten veel verschillende fiches, die je kunt opbergen in de bijgeleverde plastic zakjes. Wij vinden dit niet handig en hebben daarom voor het spel een sorteerdoos aangeschaft. 

Spelopzet

Het spel is opgebouwd uit zeven locatietegels, die willekeurig in een cirkel op tafel worden neergelegd. De volgorde maakt hierin niet uit, dit zorgt er voor dat ieder spel ander is. Het spel kent voor ieder aantal spelers een andere spelopzet. Dit zorgt wel voor een wat lange voorbereiding. Gelukkig staat op de locatietegels de hoeveelheid speelmateriaal duidelijk aangegeven per aantal spelers. 

Startopstelling

Iedere speler start met een planbord, een pakhuis, een speelfiguur, een markeersteen, een kist, een kar en een stoffen zak. Daarnaast ontvang je een rollentegel waar op staat met welk speelmateriaal je begint. Dit is erg bepalend voor je strategie in dit spel, een verrassend spelelement. 

De locatietegels

Het spel kent zeven locaties, met ieder eigen mogelijkheden: de markt, de boerderij, de mijn, het bos, , de weg en . Met fiches op je planbord kun je acties uitvoeren op de verschillende locaties. 

Spelverloop

Fase 1: Trekken
In het begin van het spel mag je de eerste vier planvelden gebruiken (later meer door aan de weg te bouwen). Je mag dus vier fiches uit je zak halen. Als je zak leeg is, vul je deze aan met fiches uit je kist.

Fase 2: Plannen
Door fiches in te zetten op je planbord ga je acties uitvoeren op verschillende locaties. Per locatie kun je op je bord zien wat je er kunt doen. Je hebt ook de mogelijkheid om een fiche wel alvast te plannen, maar deze ronde nog niet te gebruiken.

Fase 3: Acties
Nu ga je de geplande acties uitvoeren. Reis naar verschillende locaties en ontvang nieuwe goederen of kaarten. Let op: je kunt alleen verplaatsen met een kar en/of voedsel. Iedere ronde weer een leuke, tactische puzzel. 

Fase 4: Nieuwe ronde
Nu wordt alles klaargemaakt voor de nieuwe ronde, onder andere door het doorgeven van de alpaca (de nieuwe startspeler).

Puntentelling

De speler met de meeste punten wint het spel. Je krijgt punten voor de verschillende goederen die je hebt verzameld, volle rijen in je pakhuis en eventuele aangeschafte kaarten. Geld is niets meer waard, zorg er dus voor dat je dit al hebt uitgegeven!

Tactische tips

  • Vergeet voedsel niet: voedsel heb je niet alleen nodig voor je productie, maar ook om te verplaatsen. 
  • Vis ruilen: vis kun je gebruiken als voedsel, maar ook als ruilmiddel in de haven.
  • Opslaan op het juiste moment: beperk de hoeveelheid fiches in je stoffen zak én zorg voor punten aan het eind van het spel.
  • Boten: wanneer je niet aan een van de goederen kunt komen, pak dan een boot. 
  • Munten slim gebruiken: munten zijn niets waard aan het eind van het spel, gebruik ze dus.

Waardering

Conclusie

Wij vinden Altiplano een leuk en simpel spel waar je wel wat spelervaring voor nodig hebt. Ieder spel heeft namelijk een andere strategie nodig. Doordat je ieder spel begint met andere grondstoffen en ieder spel de locaties anders liggen, is geen spel hetzelfde. Dit zorgt er voor dat je niet volgens een vaste strategie kunt spelen. Wij vinden dit een echt pluspunt. 

Het spel hebben wij nu een aantal keer met twee spelers gespeeld en ook eens met drie spelers en voor het spel maakt het niet uit met hoeveel spelers je speelt. Aangezien je maar één actie per keer doet, blijft het tempo goed in het spel en ben je zo weer aan de beurt. Goed opletten dus!

Vaak wordt gezegd dat Altiplano lijkt op het spel . Wij snappen zeker de gelijkenis, de spellen hebben hetzelfde bag-building mechanisme en dezelfde manier van plannen. Toch is Altiplano een spel op zich en heeft het ook echt eigen spelelementen. Wanneer je Orléans een leuk spel vindt, ben je vast ook gek op Altiplano. Wij vinden Altiplano in ieder geval een topspel!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.