Meteen naar de inhoud

Verdien zoveel mogelijk geld door je op de markt te verkopen door jouw stamledentegels tactisch te aan te leggen. Hoe meer arbeiders op je tegel, hoe groter de beloning. Speel tactisch en win het spel!

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Phil Walker-Harding

Geluk 60%
Planning 60%
Strategie 80%

Vormgeving

Cacao is een vrolijk, gekleurd spel. Er is goed nagedacht over de vormgeving, je voelt direct dat je in een oerwoud bent. Het materiaal laat duidelijk zien wat er mee bedoeld wordt. Leuk dat niet alles alleen maar blokjes zijn, maar er bijvoorbeeld ook echt gevormde cacao is. De doos heeft een handige lay-out waardoor alle materialen goed op te bergen zijn. De spelregels zijn ook helemaal in stijl van het spel. 

Spelopzet

Voorbereiding

Iedere speler start met een dorpstableau, een waterdrager, elf stamledentegels. In het middel van het speelveld worden de twee starttegels klaargelegd, de rest ligt aan de kant met de bovenste twee tegels open. Eventueel moeten er enkele tegels uit het spel verwijderd worden wanneer je met twee spelers speelt. De cacaovruchten, zonnestenen en munten liggen als voorraad op tafel. 

Het spel

Een beurt bestaat uit drie onderdelen:
A. stamledentegel aanleggen;
B. eventueel lege aangrenzende velden aan vullen;
C. acties van aangrenzende tegels uitvoeren.

Speciale tegels

  • Plantage: cacao uit de voorraad nemen;
  • Markt: cacao verkopen voor de prijs op de markt;
  • Goudmijn: goud uit de bank nemen;
  • Water: waterdrager een veld opschuiven;
  • Cultusplaats: zonnesteen uit de voorraad nemen;
  • Tempel: eventuele punten aan het einde van het spel.

Puntentelling

Het spel eindigt wanneer iedere speler al zijn stamledentegels gespeeld heeft. De punten van de tempels worden berekend en de zonnestenen worden geteld (hiervoor ontvang je goud). Tot slot tel je al je geld en tel je de waarde van het veld waar je waterdrager staat erbij op. De speler met het meeste goud wint het spel.

Tactische tips

  • Vergeet je waterdrager niet door af en toe je stamledentegel aan water te leggen.
  • Let met het aanleggen van de speciale tegels ook op de stamledentegels van andere spelers. Je wilt natuurlijk niet dat zij een grote bonus krijgen.

Waardering

Conclusie

Cacao is een spel dat er fantastisch uitziet en makkelijk uit te leggen en te spelen is. Het spel duurt niet lang en is daardoor ook leuk voor de mensen die wat minder van bordspellen houden. Ben je meer van de meer uitdagende bordspellen, dan kunnen we Cacao niet aanraden. Het is een echt familiespel. 

Sinds heeft ook de te koop. Wij zijn benieuwd wat die aan het spel toevoegt!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.