Meteen naar de inhoud

Carcassonne door Berg en Dal

In leg je tegels aan om zo je akkers te vergroten, over paden te wandelen of een stal te plaatsen om zo veel mogelijk dieren om je heen te verzamelen.

Uitgever: White Goblin Games
Auteur:

Geluk 60%
Interactie 40%
Tactiek 80%

Vormgeving

Het eerste wat opvalt aan is de enorm schattig en kleurrijk vormgegeven doos. In heel het spel komt het thema boerderij terug, zelfs de inlay van de doos past in het thema. De spelregels zijn geschreven speciaal gericht op kinderen, heel persoonlijk en duidelijk. Het speelmateriaal ziet er -zoals we gewend zijn van Carcassonne- prima uit. Zoals al eerder genoemd heeft het spel een handige inlay waar het speelmateriaal netjes in opgeborgen kan worden.

Spelopzet

In Carcassonne door Berg en Dal kruip je in de huid van een echte boer. Op je boerderij heb je de mogelijkheid om vijf soorten gewassen te verbouwen (appels, aardbeien, pompoenen, zonnebloemen en graan). 

Het spel start met een begintegel met daarop een weg en een akker. Wanneer een speler aan de beurt is, pakt hij een tegel en legt deze aan het speelveld aan. Vervolgens heeft hij de mogelijkheid een meeple op zijn aangelegde tegel te plaatsen op de weg of een akker (indien aanwezig op de tegel). Naast het plaatsen van een meeple heb je ook de mogelijkheid een stal te plaatsen in het weiland. Tot slot kun je er ook voor kiezen om met je meeple over een pad te wandelen.

Akkers en gewassen

Wanneer je een tegel plaatst met daarop een akker kun je een meeple als boer inzetten op deze akker (indien er geen andere meeple op de akker staat). Wanneer de akker is afgesloten krijg je 2 punten voor iedere akkertegel. Daarnaast ga je de akker oogsten. Voor de afgebeelde gewassen op jouw akker krijg je fiches die aan het eind van het spel punten opleveren. 

Weiland en stallen

Wanneer je er voor kiest om geen meeple op je aangelegde tegel te plaatsen, heb je de mogelijkheid om een stal in het weiland te plaatsen. Een stal kan geplaatst worden wanneer er op de acht omringende tegels nog geen stal staat. Aan het einde van het spel krijg je punten voor het aantal dieren die staan afgebeeld op jouw tegel en op de tegels rondom de tegel van jouw stal. 

Tactische tips

  • Probeer van ieder gewas minstens een fiche te hebben. Complete sets leveren aan het eind van het spel extra punten op.
  • Kijk goed naar het aantal dieren op de tegels en plan zo wanneer je een stal plaatst. Hoe meer dieren, hoe meer punten.

Waardering

Conclusie

Wat ziet Carcassonne door Berg en Dal er gezellig uit. De doos en het speelmateriaal zijn duidelijk gericht op kinderen en wij kunnen ons heel goed voorstellen dat kinderen dit ook aantrekkelijk vinden. Het thema past goed bij het spel en de plaatjes zijn duidelijk. 

Deze stand-alone versie van Carcassonne is net even anders dan de basisversie, maar daarom zeker niet minder leuk. Het is soms even wennen aan de andere regels (mocht je al bekend zijn met Carcassonne natuurlijk), maar zo lastig is het niet. Het mechanisme is bekend, tegels aanleggen en meeples plaatsen. De spelregels zijn duidelijk en hebben handige voorbeelden ter verduidelijking. Leuk is ook dat de fiches extra punten opleveren aan het einde van het spel. Dit zorgt ervoor dat het tot het laatste moment spannend is wie gewonnen heeft.

Kortom, wij zijn erg tevreden over Carcassonne door Berg en Dal en zullen deze zeker uit de kast pakken wanneer we zin hebben in een snel, makkelijk spel. En ook met kinderen is dit spel een groot succes!

Waar te koop?

Spelhuis.be€ 16,99
Whitegoblingames.nl
€ 19,95
Delen:

2 reacties op “Carcassonne door Berg en Dal”

  1. Dit is een leuke versie. Ik vind het alleen jammer dat er hiervoor geen uitbreiding wordt gemaakt. Het zou het spelplezier alleen maar vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.