Ga naar de inhoud

Code van Coppens: het proefkonijn

code-van-coppens-het-proefkonijn-review

In Code van Coppens: het proefkonijn probeer je te ontsnappen uit een laboratorium van een professor. Er is haast geboden, anders lopen de zaken misschien wel verkeerd af..

Uitgever: Lannoo
Auteur: Liese Luijten, Pieterjan Uytterhoeven, Tomas Van Baelen

Puzzel 100%
Interactie 80%
Code van Coppens: het proefkonijn overzicht

Vormgeving

Het spel moet natuurlijk een verrassing blijven en daarom kunnen we helaas niet te veel foto’s tonen; dat zou de pret bederven. Wat we wel kunnen vertellen, is dat de locatiekaarten prachtig geïllustreerd zijn. Het zijn echte zoekplaten waar je op zoek moet gaan naar objectkaarten. De eerder gevonden locaties veranderen soms door gebeurtenissen in het spel. Dit vinden wij erg goed gedaan en draagt positief bij aan de spelbeleving.
De objectkaarten zijn ook zeer gedetailleerd. De app die je gebruikt bij het spelen, toont een chatgesprek met Staf en Maarten Coppens, maar jammer genoeg is er qua vormgeving verder niet veel mee gedaan.

Spelopzet

Het opzetten van het spel gaat supersnel. Het speelbord ontvouwt zich tijdens het spel, waardoor er bij aanvang niet veel klaargezet hoeft te worden. Het spel komt met een grote blauwdruk van een huis waarin alle kamers staan aangegeven. Wat erg goed is gedaan, zijn de “afdekkaarten” onderop elke stapel met objectkaarten. Daardoor worden er niet per ongeluk kaarten zichtbaar die een deel van het verhaal verklappen.

De App

Hoewel we verwachtten dat de app uit een store  (Play Store of App Store) gedownload moest worden, waren we verrast dat de QR-code naar een website leidde. De website werkt verder prima, maar het vereist uiteraard wel een internetverbinding. De voortgang wordt netjes opgeslagen, dus wanneer de telefoon in slaapstand valt, kan de sessie na het openen weer worden hervat. Eventueel is het handig de time-out tijd van je scherm aan te passen, zodat je scherm altijd aan blijft tijdens het spelen. 

Puzzels

Wat wij merkten, is dat de puzzels die je aan het begin van het spel voorgeschoteld krijgt goed te doen zijn. Naarmate je verder in het spel komt, nemen de puzzels in moeilijkheidsgraad toe. Een doorgewinterde escaperoom-fan zal de puzzels gemakkelijk oplossen en de verbanden tussen de kaarten snel doorhebben. Voor kinderen wordt dit al wat lastiger. Dit maakt dat Code van Coppens: het Proefkonijn een goed familiespel is voor de jongere speler.

Rolverdeling

Als je echt als doel stelt de snelste tijd neer te zetten voor het ontsnappen uit dit spel, moet het minimaal met twee personen worden gespeeld. Wij raden aan dat maximaal één persoon de app bedient en voorleest, terwijl de rest van de spelers zich op het spel focust. Zo kunnen gevonden codes snel worden doorgegeven en ingevoerd.

Proefkaarten

Tijdens het spel komen er allerlei natuur- en scheikundige proefjes aan bod. Deze proefjes zijn vaak thuis zelf ook te doen en het spel biedt daar een leuke bijdrage aan. Zo kan je tijdens het spel allemaal proefkaarten verzamelen en aan het einde van het spel, na het scannen van een QR code, thuis aan de slag om een proef in het echt te kunnen doen. Super leuk voor kinderen en zeker leerzaam!

Tactische tips

  • Om de puzzels goed te kunnen oplossen, raden wij aan pen en papier te gebruiken;
  • Stel de time-out tijd van je telefoonscherm hoger in, zodat het scherm niet uitvalt tijdens het spelen;
  • Zorg dat maximaal één speler de app bedient, zodat de rest van de spelers zich kan focussen op het spel.
  • De puzzels zijn voor de doorgewinterde puzzelaar goed te doen; denk dus niet te moeilijk!

Waardering

Conclusie

“Code van Coppens: het Proefkonijn” is een familiespel dat zorgvuldig ontworpen is om zowel jonge spelers als doorgewinterde puzzelliefhebbers te vermaken. De vormgeving van het spel is aantrekkelijk, met prachtig geïllustreerde locatie- en objectkaarten. De opzet is eenvoudig en snel, waarbij het speelbord zich tijdens het spel ontvouwt. Hoewel de app verrassend genoeg via een website werkt en een internetverbinding vereist, functioneert deze goed en slaat de voortgang op, wat gebruiksgemak biedt.

De moeilijkheidsgraad van de puzzels neemt geleidelijk toe, wat het spel uitdagend maakt, maar voor ervaren escaperoom-fans mogelijk te eenvoudig. Het spel bevat leuke natuur- en scheikundige proefjes die ook buiten het spel om uitgevoerd kunnen worden, wat het educatieve aspect versterkt.

“Code van Coppens: het Proefkonijn” een boeiende en leerzame ervaring die vooral jongere spelers en gezinnen met kinderen zal aanspreken. Een zeer aan te raden familiespel voor een leuke zondag middag!

PS. Wij deden over deze escape 00:37:26. Is het jullie gelukt om dit te evenaren of misschien wel nog sneller te halen, laat het ons weten in de reacties hieronder!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.