Meteen naar de inhoud

In je sta je als tuinman voor de uitdaging ieder bloembed tot de laatste hoek te vullen met bloemen en planten. Door goed te puzzelen krijg je een tuin die veel punten waard is.

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Uwe Rosenberg

Geluk 70%
Planning 40%
Strategie 20%

Vormgeving

Cottage Garden ziet eruit zoals je dat het eruit ziet: vol gekleurde bloemenperkjes. Je waant je in een Engelse tuin die jezelf aan moet leggen. Ook in de tuinen van Cottage Garden lopen er schattige katten rond die je tuin nog mooier maken. Een leuk detail in dit spel is de kruiwagen, die je vult met potjes

Spelopzet

Het spel bestaat uit zes ronden (vijf in een twee-speler spel). De rondes houd je bij met een dobbelsteen. In je beurt volg je vier stappen: de aanvulfase, de plantfase, de waarderingsfase en de tuinmanfase. Het speelbord bestaat uit rijen met daarop bloementegels waar je uit kunt kiezen. De dobbelsteen geeft de rij of kolom aan waar je uit kunt kiezen. 

Aanvulfase

Controleer de rij of kolom waaruit je kunt kiezen. Als er drie of vier velden leeg zijn, vul je deze aan met bloementegels van het pad. Het leuke is dus dat je eigenlijk bijna nooit de keuze hebt uit vier bloementegels. Zijn er minder velden leeg, maar wil je toch aanvullen? Dan kun je met een kat ook aanvullen. 

Plantfase

In de plantfase moet je (a) een bloementegel van het speelbord of (b) een bloempot nemen.  Een bloementegel nemen doe je door een bloementegel te kiezen uit jouw rij of kolom en deze op je speelbord te leggen. Wil je dit niet, moet je een bloempot nemen en deze op je speelbord plaatsen. Bloementegels mag je alle mogelijke kanten op draaien. Fijn, want zo komt het niet vaak voor dat je een bloempot hoeft te pakken. 

Waarderingfase

Wanneer er geen lege vakjes meer te zien zijn, is je bloemperk voltooid. Je krijgt nu punten voor alle bloempotten en stolpen die je ziet (die dus niet zijn afgedekt door een bloementegel). Ieder bloempot is een stap waard op het oranje spoor (1 punt) en iedere stolp is een stap waard op het blauwe spoor (2 punten). Om je bloemperk vol te krijgen, mag je ook katten plaatsen. 

Tuinmanfase

In de laatste fase schuift de dobbelsteen een rij op voor de volgende speler. Wanneer de dobbelsteen het bord helemaal rond is geweest, draait hij een getal hoger. Dit geeft de volgende ronde aan.

Tactische tips

  • De verschillende pijlsymbolen aan de rand van het speelbord helpen je met plannen. In een spel met vier spelers heb je altijd dezelfde pijl waarmee je kunt zien uit welke rij je kunt gaan kiezen. (Deze tip werkt dus niet met twee of drie spelers).

Waardering

Conclusie

Cottage Garden is een leuk spel voor de hele familie. Wanneer je kent, is Cottage Garden leuk omdat dit met meer dan twee spelers kan. Dit vinden wij dan ook het enige voordeel ten opzichte van Patchwork. Cottage Garden heeft wel een mooie vormgeving en is duidelijk van opzet. Planning is strategie is bij dit spel niet echt nodig, hooguit pakt iemand een bloementegel die jij graag had willen hebben. “Gelukkig” heeft het spel zes rondes en krijg je altijd wel wat bloemperken vol. Een prima spel, ook leuk voor kinderen. 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.