Meteen naar de inhoud

neemt je mee met de Oriënt Express, vol spanning en intrige. In dit spel ben jij de ondernemer van een tweetal treinen. Je kunt je treinen steeds meer waard laten worden door wagons op te waarderen, je spoor uit te breiden, beroemdheden mee te laten reizen of door moorden op te lossen. Op die manieren verdien je punten om het spel uiteindelijk te winnen.

Uitgever: 999 Games
Auteur: Helmut Ohley

Geluk 30%
Planning 80%
Strategie 80%

Vormgeving

Na het zien van de doos, ervaren we direct de sfeer van het spel. De doos is netjes onderverdeeld in verschillende vakken om alle netjes te kunnen kaarten te verdelen, pluspunt! Je kunt zo beginnen met het spel. Er is zelfs ruimte overgehouden voor eventuele uitbreidingen. We moeten alleen nog afwachten of dit ook van plan is… Wel hebben we gezien dat er onlangs een mini-uitbreiding is uitgegeven met de originele naam: “Kaffee und Kuchen” (Engels: Teatime).

Spelopzet

Het spel is makkelijk te begrijpen door de goed opgebouwde spelregels. De spelopzet is bij ieder aantal spelers hetzelfde, waardoor de spelregels ook hetzelfde blijven.
Het spelmechanisme van First Class vinden we goed doordacht. In het spel kun je op meerdere manieren punten scoren, waarop je je tactiek kunt aanpassen. Zo kun je een spoorlijn bouwen, je trein uitbreiden met wagons, je wagons opwaarderen of acties uitvoeren. Na ronde 2, 4 en 6 volgt er een tussentijdse telling en tot slot een eindtelling. Bij de eindtelling kun je zelfs extra punten scoren met “Einde spel”-kaarten.

Het spelertableau

Je begint het spel met een eigen tableau, twee conducteurs, een trein en twee munten. Daarnaast ontvang je ook twee wagons van waarde nul en kies je alvast een “Einde spel”-kaart. Tot slot ontvang je alvast vier postwagon-kaarten, die je later in het spel misschien nodig hebt.

Spelverloop

Het spel bestaat uit zes rondes. Iedere ronde kies je om beurten een kaart uit een aanbod van 18 kaarten op tafel (verdeeld over drie rijen) tot ieder er drie heeft gekozen. Bij het nemen van een kaart voer je direct de bijbehorende actie uit. Wanneer uit een rij kaarten een aantal kaarten is weggenomen, gelijk aan het aantal spelers, verdwijnt de rest van de rij uit het spel. Dit kan vervelend uitpakken wanneer je net op een kaart zat te wachten uit die rij. Dikke pech.

De modules

In ieder spel kies je twee van de vijf beschikbare modules. Alle modules zijn te combineren met elkaar, waardoor het spel altijd weer uitdaging biedt. De modulekaarten combineer je met de basiskaarten.

  • Module A: Opdrachten om te vervullen tijdens het spel om extra punten te verdienen.
  • Module B: Beroemdheden en ansichtkaarten die wagons meer waard kunnen maken.
  • Module C: Wie is de moordenaar? Verzamel vingerafdrukken, ontdek wie de moordenaar is en win het spel.
  • Module D: Passagiers en bagage worden ingeladen in je trein en zorgen zo voor bonuspunten.
  • Module E: Wissels en technici veranderen de ruimte tussen je wagons, waardoor je extra punten kunt verdienen.

Na alle modules in diverse combinaties een aantal keer gespeeld te hebben, blijkt module C een groot effect te kunnen hebben op de uitslag van het spel. De persoon die de meeste vingerafdrukken heeft verzameld, telt niet meer mee in de eindtelling en kan dus al niet meer winnen (hoe goed het spel ook gespeeld is). Dit vinden wij best jammer.

Tactische tips

  • Bepaal van tevoren welke kaarten je nodig zult hebben, voor je het weet is de kaart of de rij weg.
  • Zorg dat je altijd wat munten op je tableau hebt liggen, deze komen zeker van pas.

Waardering

Conclusie

First Class is een leuk spel voor het hele gezin. Het spel is makkelijk te begrijpen en speelt vlot. Wij beleven veel plezier aan dit spel en raden dit zeker aan. De ervaren speler kan dit spel als te gemakkelijk ervaren, maar het blijft een leuk tussendoortje.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.