Ga naar de inhoud

Great Western Trail

Great Western Trail speelt zich af in Amerika, 19e eeuw. Met jouw kudde runderen reis je van Texas naar Kansas City, waar je runderen verder gaan per trein. Onderhoud je kudde goed en slaag erin het spel te winnen.

Uitgever: 999 Games
Auteur: Alexander Pfister

Geluk 15%
Interactie 50%
Strategie 80%

Vormgeving

Het bordspel vertoont het sfeervolle Amerikaanse landschap van Texas ten tijde van de Great Western Trail. Het speelveld bevat routes waarover de spelers zich een weg moeten banen naar Kansas City. De spelregels zijn duidelijk opgezet waarin al het speelmateriaal duidelijk beschreven wordt. De spelregels zijn opgebouwd uit verschillende kleuren om het overzicht goed te bewaren en zijn ook duidelijk geschreven. Handig is ook dat er een scoreblok bij zit om de puntentelling snel te laten verlopen. In de doos zit geen vakkenverdeling om het speelmateriaal netjes op te bergen.

Spelopzet

Great Western Trail is een groot spel met veel mogelijkheden, wat het spel tot een grote uitdaging maakt. De spelregels beginnen met een beschrijving van het spelverloop in het kort. Zo heb je alvast een idee van de verloop van het spel zonder dat je heel de spelregels door moet lezen. Erg fijn! Het spel is verdeeld in drie fasen (A, B en C), die je iedere beurt doorloopt. Het doel van het spel is om je kudde runderen van Texas naar Kansas City te brengen, waar je ze op de trein zet om zo geld en punten te verdienen. Een kudde bestaande uit verschillende rassen levert meer punten op. De trein rijdt terug naar Texas, waardoor je van voor af aan begint met een nieuwe ronde. Gemiddeld doorloopt een speler ongeveer vijf tot zeven rondes. 

Spelertableau

Iedere speler heeft een eigen tableau voor zich liggen. Hier kun je verschillende dingen op bijhouden, zoals het aantal stappen dat je mag zetten, welke hulpacties voor jou beschikbaar zijn, hoeveel certificaatpunten je beschikbaar hebt (voor in Kansas City) en de door jou ingehuurde arbeiders, cowboys en ingenieurs. Het spelertableau is gemaakt voor de 2-spelervariant. Voor het spelen met 3 of 4 spelers moet je er een kaartje op leggen.

Gebouwtegels

Iedere speler start met tien dubbelzijdige gebouwen met een moeilijke en een makkelijke kant. Tijdens het zetten van stappen op de verschillende routes op het speelbord kun je, wanneer je een leeg veld passeert, één van jouw gebouwen plaatsen. Hier kun je dan de opvolgende rondes gebruik van maken. Een leuk onderdeel hiervan is dat alle spelers dit doen, waardoor de gunstige plekken al snel vergeven zijn. Gebouwen bieden extra acties en voordelen, zoals het kopen van runderen van de markt. Hier heb je cowboys voor nodig.

Wanneer je een gebouw van een andere speler passeert, dien je deze speler geld te betalen. Je kunt geen gebruik maken van de gebouwen van andere spelers. Bij aanvang van het spel liggen er al een aantal neutrale gebouwtegels op het speelbord. Deze zijn te gebruiken door alle spelers.

Werknemers en rampgebieden

Om gebouwtegels neer te leggen, heb je arbeiders nodig. Arbeiders huur je in door op de een van de neutrale gebouwtegels op het speelbord te gaan staan. Voor een bepaald bedrag koop je op de arbeidsmarkt een arbeider, cowboy of ingenieur, die je vervolgens op je eigen spelertableau legt.

Sommige routes bevatten een rampgebied. De rampen zijn: steenslag, droogte en overstroming. De routes door deze rampgebieden kunnen je voordelen opleveren, maar kosten ook geld (soms zelfs aan een andere speler). In het rampgebied worden steeds tegels toegevoegd, waardoor je steeds meer rampen moet doorstaan.

Spoorlijn

In Kansas City aangekomen verkoop je jouw kudde runderen om deze vervolgens op de trein te zetten voor de levering aan een stad. Iedere stad heeft een wapen dat de minimale waarde aangeeft die de kudde moet hebben om aan die stad te kunnen leveren. Met certificaatpunten kun je de waarde van je kudde verhogen. Voor de levering is de positie van de trein belangrijk. Leveren aan een stad die verder ligt dan de trein, kost meer geld. Het is dus handig je trein verder te laten rijden door tijdens je reis naar Kansas City goed gebruik te maken van de neutrale gebouwtegels. Om je trein te laten rijden heb je ingenieurs nodig. Op de spoorlijn heb je ook de mogelijkheid om een wissel te kiezen om zo een opwaardering van je trein te verkrijgen. Om dit te kunnen doen heb je een arbeider nodig. De route langs de steden wordt hierdoor wel iets langer.

Punten scoren

Het spel eindigt wanneer het laatste veld van de arbeidsmarkt gevuld wordt. Hierna zijn alle spelers nog één keer aan de beurt. Dan volgt de puntentelling. Je kunt op elf verschillende manieren punten verdienen. Zo krijg je punten voor de runderen in jouw bezit, steden waaraan je runderen hebt geleverd (gemarkeerd met een fiche) en punten van eigen neergelegde gebouwen. Met behulp van het scoreblok kun je makkelijk de punten per speler noteren en vervolgens optellen.

Tactische tips

  • Zorg voor een grote diversiteit van runderen in jouw kuddestapel.
  • Hou de arbeidsmarkt goed in de gaten. De kosten voor het inhuren van werknemers verschillen per rij.
  • Het inhuren van ingenieurs biedt een groot voordeel door middel van eenmalige bonussen op je spelertableau.
  • Het gebruik maken van hulpacties biedt meer voordelen dan je in eerste instantie denkt.

Waardering

Conclusie

Great Western Trail is een uitdagend spel voor de tactische speler, doordat er weinig geluk bij het spel komt kijken. Je bent voornamelijk met je eigen strategie bezig, waardoor er weinig ruimte is voor interactie. Great Western Trail is mooi vormgegeven en maakt gebruik van duidelijke symbolen om het spel goed te kunnen begrijpen. Ieder spel is weer een nieuwe uitdaging en het spel blijft leuk om te spelen. 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.