Meteen naar de inhoud

Bezoek het eiland met je bewoner en ga vissen, verzamel vruchten en bouw hutten. De eilandvelden liggen altijd willekeurig en dat maakt ieder spel weer anders!

Uitgever: 999 Games
Auteur:

Geluk 20%
Tactiek 100%
Interactie 40%

Vormgeving

Als er een spel is dat er gezellig uit ziet, is het Hawaï. Je waant je op vakantie en we worden altijd vrolijk van de vormgeving. De speelstukken zijn ook gemaakt in vormen (schelpen, vruchten en voetjes) en dat is weer eens iets anders dan schijven en blokjes. Ook de kleuren die gebruikt worden zijn logisch en goed gekozen. Leuk aan dit spel is dat het bestaat uit verschillende locaties die je op een willekeurige manier neerlegt. De spelregels zijn duidelijk geschreven en ook het extra blad ter verduidelijking van enkele onderdelen is handig. 

Spelopzet

Bezoek eilandvelden en verzamel vruchten, bouw hutten of ga vissen. Voor verschillende onderdelen kun je punten scoren. Na iedere ronde (vijf rondes in totaal) vindt een puntentelling plaats. Je verplaatst je bewoner door voetjes te betalen per stap naar een volgende eilandtegel. Met schelpen en vruchten kun je spullen kopen om aan te leggen aan jou spelertableau. Fiches op de locaties geven de prijs aan. De prijs verschilt per ronde!

Spelertableau

Op je eigen tableau kun je dorpen bouwen. Leg een hut aan en start een nieuw dorp. Vanaf nu kun je ook andere onderdelen aansluiten op je dorp. Maak je dorp zo lang als nodig is om punten te scoren. 

Eilandtegels

Het spel heeft 10 verschillende eilandtegels. Er zijn bijvoorbeeld tegels waarop je een hut kunt kopen, vruchten kunt krijgen, een boot kunt kopen of een huladanseres koopt voor extra punten. Op iedere tegels is plaats voor twee of drie fiches. De waarde op de fiches bepaalt de prijs voor het kaartje op de tegel. 

Punten scoren

Wanneer je iets koopt, pak je het bijbehorende fiche. De prijs die je betaalt in schelpen/vruchten is de waarde die op het fiche staat. Wie de meeste punten heeft op de fiches (en dus het meeste betaald heeft), krijgt het aangegeven aantal punten op de rondetegel. Na de puntentelling worden alle puntenfiches weer verzameld voor de nieuwe ronde. Daarnaast zijn er enkele tegels waarmee je extra punten kunt scoren.

Tactische tips

  • Let goed op de waarde van fiches bij andere spelers. Soms kan het handig zijn een voorwerp voor de hogere prijs te kopen, om zo meer punten te scoren voor het eind van de ronde. 
  • Een extra kano kan handig zijn om bonussen te krijgen op de extra eilandjes. 
  • Zorg met speciale tegels voor extra voetjes, schelpen of vruchten. Dit komt goed van pas in de nieuwe rondes. 
  • Plan je route over het eiland goed, dat scheelt je voetjes.

Waardering

Conclusie

Hawaï is een enorm leuk spel. Uitdagend door de variërende spelopzet en variërende waarde. Het is dus lastig om volgens een vaste strategie te spelen. Steeds weer een aanpassing van je tactiek! Het spel blijft daardoor spannend. Ook de beurtvolgorde bepaal je zelf door op tijd te stoppen met eilandhoppen en weer terug te gaan naar het strand. Leuk vinden wij ook dat er geen ‘geld' is in het spel, maar je betaalt met voetstappen (voetjes) om te lopen en schelpen om spullen te kopen. Leuk én lastig is ook dat je iedere ronde minder schelpen en voetjes krijgt! Je moet dus goed bedenken hoe je de ronde gaat spelen en wat je gaat kopen (en in welke volgorde). Hawaï ziet er fantastisch uit en is altijd favoriet. 

Waar te koop?

Spelhuis.be € 39,99
999 Games € 39,99
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.