Meteen naar de inhoud

Het Dorp: De Haven

: is een van het spel Het Dorp. Met deze uitbreiding verander je het gebied ‘reizen' in een haven.

Uitgever: 999 Games
Auteurs: Inka en Markus Brand

Geluk 60%
Bluf 40%
Strategie 90%

Vormgeving

Het Dorp: De Haven bevat net als Het Dorp mooi en kleurrijk speelmateriaal. Naast het gebruikelijke houten en kartonnen speelmateriaal kent dit spel ook kaarten. De vormgeving past bij die van het basisspel. 

Spelopzet

Het spel wordt gespeeld in combinatie met het basisspel Het Dorp. De actie ‘reizen' wordt met deze uitbreiding vervangen door een haven waar iedere speler zijn eigen bootje heeft. Ronsel een kapitein en gebruik je invloedsstenen om te gaan varen. Hiermee kun je verschillende goederen ruilen en punten verdienen. 

Reizen

Om te kunnen varen heb je een kapiteinskaart nodig. Deze zijn te koop voor 1, 2 of 3 munten. Met een duurdere kapitein is varen goedkoper. Op je schip kun je verschillende goederen meenemen, het scheepstableau heeft drie laadruimtes. Om het schip uiteindelijk te verplaatsen betaal je de kosten die zijn aangegeven op je kapiteinskaart (invloedsstenen) en tijd. 

Een eiland
Wanneer je met je schip aankomt bij een eiland kun je er voor kiezen aan land te gaan en goederen te ruilen. Op het eiland staat aangegeven welke goederen je kunt ruilen en wat je hiervoor terug krijgt. Op sommige eilanden vind je , thee of schatkisten. Deze goederen zijn weer te verhandelen op de markt. Tot slot kun je ook een meegenomen familielid achterlaten bij een missionaire kerk. 

Bij terugkeer in de haven leg je de gebruikte kapiteinskaart af en mag je de verzamelde goederen van je scheepstableau nemen. 

Conclusie

De uitbreiding De Haven is een leuke toevoeging aan het basisspel Het Dorp. Het gebied ‘reizen' wordt nu aantrekkelijker, omdat je hier nu meer punten kunt verdienen. Ondertussen zijn de andere elementen van het basisspel nog steeds van belang om aan de juiste goederen en/of invloedsstenen te komen. Doordat je steeds een nieuwe kapiteinskaart nodig hebt, moet je ook steeds weer aan de slag om de goede invloedsstenen te sparen. Ook heb je op ieder eiland andere goederen nodig die je zult moeten verzamelen. Het Dorp: De Haven is een leuke uitbreiding die je vraagt om je tactiek ook eens te veranderen.

Het Dorp: De Haven is te spelen
– in combinatie met het basisspel;
– in combinatie met het basisspel en de uitbreiding De Herberg.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.