Ga naar de inhoud

Het Dorp: De Herberg

Het Dorp: De Herberg is een uitbreiding van het spel Het Dorp. Met deze uitbreiding verander je het gebied ‘dorpskronieken’ in een herberg en plaats je op het anonieme graf een brouwerij. Tot slot kun je het spel nu eventueel ook met vijf spelers spelen.

Uitgever: 999 Games
Auteurs: Inka en Markus Brand

Geluk 60%
Bluf 40%
Strategie 100%

Vormgeving

Het Dorp: De Herberg bevat net als Het Dorp mooi en kleurrijk speelmateriaal. Naast het gebruikelijke houten en kartonnen speelmateriaal kent dit spel ook kaarten. De vormgeving past bij die van het basisspel. De uitbreiding bevat ook speelmateriaal voor een vijfde speler. Ook het basisspel kun je nu met vijf spelers spelen. 

Spelopzet

De uitbreiding kan op twee manieren gebruikt worden. Je kunt ervoor kiezen alleen het speelmateriaal te gebruiken voor een vijfde speler en het basisspel te spelen. Leg hiervoor de nieuwe dorpskronieken over de oude op het speelbord en het nieuwe anonieme graf over het oude graf.

Wanneer je de herberg wilt gaan spelen, leg je de herberg-tegel over de oude dorpskronieken op het speelbord. Het extra dorpskronieken-tableau leg je onder het speelbord neer. Ook leg je de brouwerij op het bord, over het anonieme graf. Hiervoor is net als voor de dorpskronieken een extra tableau beschikbaar dat je naast het speelbord legt. 

De herberg 

In de herberg heb je de mogelijkheid om kaarten (dorpsbewoners) te kopen die punten kunnen opleveren tijdens het spel of aan het einde van het spel. Je kiest één van de stapels dorpsbewoners en schuift daarvan de bovenste kaart onder dezelfde stapel. Uit de kaarten die bovenop de stapels open liggen kies je er één die je koopt. 

De Brouwerij

Om in de herberg kaarten te kunnen kopen, heb je (meestal) bier nodig. Dit maak je in de brouwerij. Dit is een toevoeging aan het ambachtengebied van het basisspel. 

Conclusie

De uitbreiding De Herberg is een leuke toevoeging aan het basisspel Het Dorp. Het bevat een heel nieuw spelelement, zonder dat een onderdeel van het basisspel verdwijnt. Ondertussen zijn de andere elementen van het basisspel nog steeds van belang om aan de juiste goederen te komen. Met deze uitbreiding is gezorgd voor meer speelplezier en meer tactische mogelijkheden. Met de kaarten kun je op veel verschillende manieren extra punten verdienen. Wij zijn fan van deze uitbreiding.

Het Dorp: De Herberg is te spelen
– in combinatie met het basisspel;
– in combinatie met het basisspel en de uitbreiding De Haven.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.