Ga naar de inhoud

In Het Dorp probeer je een zo rijk mogelijke familie te ontwikkelen. Kies de juiste carrière en zorg voor nieuwe familieleden. Kom je te overlijden, maar heb je hard gewerkt? Dan bemachtig je wellicht een plek in de dorpskronieken. Haal de meeste punten en win het spel.

Uitgever: 999 Games
Auteurs: Inka en Markus Brand

Geluk 60%
Bluf 40%
Strategie 80%

Vormgeving

Het Dorp bevat veel kenmerkende speelmaterialen, zoals personen, markeerstenen, blokjes, buidels en geld. Alles in verschillende kleuren om zo te zorgen voor een duidelijk overzicht. Het speelbord is redelijk overzichtelijk en laat goed zien welke gebieden er zijn. Het spel bevat mooi speelmateriaal en is kleurrijk uitgevoerd. Je waant je in een gemoedelijk dorpje. 

Spelopzet

Het spel wordt gespeeld met een speelbord en voor iedere speler een eigen boerderijtegel. Iedere speler kiest een eigen kleur en krijgt hiervoor speelmateriaal in de gekozen kleur. Het spel bevat ook wat los materiaal dat allemaal moet worden klaargelegd, hier ben je wel even mee bezig. 

Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten scoren. Je kunt punten scoren door na overlijden in de dorpskronieken te komen, spullen te verhandelen op de markt, te gaan reizen en door naar de kerk te gaan. 

De acties die je kunt uitvoeren in dit spel zijn afhankelijk van de “invloedsstenen”. Bij iedere actie/carrière liggen invloedsstenen. Om een actie te mogen doen, moet er nog een invloedssteen beschikbaar zijn op de betreffende locatie. Iedere ronde worden de invloedsstenen opnieuw verdeeld over de locaties.  

Een actie uitvoeren

Om beurten voeren de spelers acties uit. Je doet dit door een invloedssteen te pakken van de locatie waar jij je actie wilt doen. Voor de acties zelf heb je vaak ook invloedsstenen nodig en/of betaal je tijd op je boerderij. 

Overlijden

Wanneer je op je boerderijtegel een keer rond bent gegaan met je markeersteen, komt een familielid te overlijden. Hierbij begin je met familieleden nummer 1 (zijn die op dan nummer 2, etc.) Wanneer er een plek vrij is in de dorpskronieken bij jouw carrière komt jouw familielid daar te liggen. Zo niet, dan komt hij in het anonieme graf (dit levert geen punten op). 

Einde van een ronde

Wanneer alle invloedsstenen van het speelbord op zijn, komt een ronde ten einde. Dan vindt de kerkdienst plaats. Wanneer je tijdens het spel voor de actie ‘kerk’ hebt gekozen en je jouw familielid in de hiervoor bedoelde zak hebt gedaan, heb je kans dat deze eruit wordt gehaald en je in de kerk terecht komt. De speler met de meeste personen in de kerk, verdient direct punten. Ook heb je de mogelijkheid jezelf uit de zak te kopen. 

Einde van het spel

Het spel eindigt wanneer de laatste vrije plaats in de dorpskronieken gevuld wordt óf  het laatste veld op het anonieme graf wordt gevuld. Hierna mag iedere speler nog een actie doen.

Als laatst volgt de puntentelling. Je krijgt punten op verschillende gebieden: reizen, de dorpsraad, de kerk, de dorpskronieken, klantenfiches van de markt en munten. 

Tactische tips

  • Het is een effectieve strategie om familieleden snel aan de dorpskronieken toe te voegen. Wees dus niet bang om voor bepaalde acties met tijd te betalen.
  • Houd bij het verplaatsen van een familielid van de boerderij naar het speelbord altijd rekening met het getal erop. Familieleden met een 1 hebben de meeste kans om tijdens het spel te overlijden. Wanneer je punten wil scoren in de dorpsraad of de kerk kun je beter een familielid met een hoger getal inzetten. 

Waardering

Conclusie

Het Dorp is een van onze favorieten en eens in de zoveel tijd spelen we dit spel met veel plezier. Het is een van onze eerste “echte” bordspellen en heeft voor ons tot een verslaving gezorgd. Het Dorp spelen we vaak met vrienden en familie en valt altijd in de smaak. Het spel is makkelijk uit te leggen en ook makkelijk te begrijpen. Altijd een groot succes. 

Tip: bekijk ook eens de uitbreidingen!
Het Dorp: De Haven
Het Dorp: De Herberg

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.