Meteen naar de inhoud

is een strategisch spel, waarbij je met bluf en wat geluk zoveel mogelijk steden op je elektriciteitsnetwerk moet aansluiten. Koop jij de beste elektriciteitscentrales en voorzie je de meeste steden van stroom?

Uitgever: 999 Games
Auteur: Friedemann Friese

Geluk 20%
Bluf 40%
Strategie 95%

Vormgeving

Hoogspanning is mooi vormgegeven en alle afbeeldingen hebben een duidelijk doel en laten duidelijk zien wat er bedoel wordt. Met zo'n druk speelbord is het erg fijn dat er geen onnodige afbeeldingen op staan. De kaartjes en het speelmateriaal zijn van goede kwaliteit. Het (papier)geld is wat dun, maar dit is niet anders dan bij andere spellen met geld. Er is gebruik gemaakt van duidelijke kleuren die ook passen bij het thema. De spelregels zijn duidelijk beschreven, maar moet je wel in zijn geheel goed doorlezen voor je begint. Achterin staan aanpassingen per aantal spelers en ook een overzicht van de te verdelen goederen per ronde (heel handig!). In de spelregels vind je ook een duidelijke beschrijving voor het opzetten van het spel. En mooi meegenomen, het spel heeft maar weinig spelmateriaal.

Spelopzet

In dit spel koop je elektriciteitscentrales (of windmolens!) op de veiling. Door deze te voorzien van de juiste brandstoffen kun je jouw steden voorzien van stroom om zo een zo groot mogelijk elektriciteitsnetwerk te maken. De steden koop je op het speelbord met het geld dat je verdient door de levering van stroom. 

Fasen

Iedere ronde bestaat uit een aantal vaste fasen. 

1. Beurtvolgorde bepalen; op basis van aangesloten steden.
2. Centrales veilen; iedere speler koopt ten hoogste 1 centrale.
3. Brandstoffen kopen; in omgekeerde beurtvolgorde koopt iedereen zijn benodigde brandstoffen.
4. Bouwen; sluit nieuwe steden aan op je netwerk.
5. Energie leveren, geld verdienen en de volgende ronde voorbereiden; ontvang geld voor het aantal steden dat je van stroom kunt voorzien en vul de grondstoffenmarkt aan. 

Centrales en brandstoffenmarkt

Iedere speler heeft maximaal drie centrales voor zich liggen. Op een centrale zie je hoeveel brandstoffen er nodig zijn om een bepaald aantal steden van stroom te voorzien. Een windmolen heeft geen brandstoffen nodig. 

Op de brandstoffenmarkt kun je de benodigde brandstoffen kopen. Je centrale mag twee keer de hoeveelheid benodigde brandstoffen opslaan. Je kunt er dus voor kiezen alvast grondstoffen voor de volgende beurt te kopen. 

Periodes

Het spel bestaat uit drie periodes. In periode 1 mag er in iedere stad maximaal één aansluiting zijn.
Wanneer periode 2 begint, is afhankelijk van het aantal spelers, maar begint bij het aansluiten van een bepaald aantal steden (ongeveer 7). In periode 2 kun je ook een tweede aansluiting maken in een stad waar je nog geen aansluiting hebt. 
Periode 3 start wanneer de kaart “periode 3” wordt getrokken bij de veiling. Er zijn nu minder centrales in het aanbod en iedere stad heeft nu drie aansluitingen. 
Het spel eindigt wanneer een of meerdere spelers 17 aangesloten steden hebben. Ben je de eerste die dat doet, win je niet automatisch het spel. De speler die de meeste steden van stroom kan voorzien, wint het spel. 

Tactische tips

  • Speel je voor het eerst? Speel dan alleen periode 1 om het spel goed te leren kennen en te kijken welke strategie werkt. Wanneer je een fout maakt in het begin van het spel, kun je vaak niet veel meer uitvoeren in periode 2 en 3. 
  • Soms is het heel handig om de minste aangesloten steden te hebben. Fase 3 en 4 worden namelijk in omgekeerde beurtvolgorde gespeeld.
  • Zorg er voor dat je veel steden van stroom kan voorzien. Wanneer je als eerste 17 steden bouwt, win je niet gelijk het spel. Soms is het dus slim om een aansluiting minder te maken en je te richten op je centrales en brandstoffen.

Waardering

Conclusie

Hoogspanning is een spel waarbij je goed moet blijven opletten en zeker je strategie moet blijven volgen. Het is van groot belang op de juiste momenten je geld op de juiste plekken in te zetten. Dat maakt Hoogspanning een echt . Ga er ook zeker van uit dat je aan dit spel minstens 2 uur kwijt bent! Dit spel raden wij zeker aan als je een keer wilt winnen op strategie en een spel zonder geluk wilt spelen. Het spel lijkt simpel van opzet en ook het weinige speelmateriaal geeft je die indruk. Tijdens het spelen ontdek je dat het spel toch lastiger is dan lijkt. Dit spel is puur strategisch en dan kun je het gelukseffect wel eens missen… Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen dat leuk vindt en dat dit het spel enorm beïnvloedt. Wij vinden dit spel enorm leuk voor de afwisseling, een spel zonder geluksfactor! 

Sinds heeft ook extra spelregels voor 2 spelers. Je leest deze hier!

Waar te koop?

Er is een vernieuwde versie te koop: “Hoogspanning Recharged (Vernieuwde Editie)”.

Amazon.nl € 31,99
Spelhuis.be € 39,99
999 Games € 39,99
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.