Meteen naar de inhoud

Op de bazaar is het druk met handelaren en hun assistenten. Een goede organisatie is nu erg belangrijk! Bezoek kraampjes op de markt en verzamel als eerst voldoende robijnen om het spel te winnen. 

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Rüdiger Dorn

Geluk 40%
Planning 80%
Strategie 70%

Vormgeving

Op de bazaar in is het altijd druk en zo ziet het spel er ook uit. Het spel bestaat uit zestien vrolijk gekleurde locatietegels die samen het speelbord vormen. Een prachtig element in het speelmateriaal zijn de robijnen, die lijken op echte robijnen. In dit spel wordt ook gebruikt gemaakt van , die zorgen voor een balans tussen tactiek en geluk. Een nadeel vinden wij de indeling van de doos, dit is een groot vak zonder duidelijke verdeling.

Spelopzet

Het spel bestaat uit zestien locatietegels die je vier bij vier op tafel legt. Dit kun je op vier manieren doen. Op iedere tegels staan drie getallen (rood, blauw en groen). Je kunt de tegels op volgorde van de getallen van één van de kleuren leggen of totaal door elkaar. Dit maakt van het spel altijd weer een uitdaging, want iedere kleur staat voor een ander niveau spel. Iedere speler krijgt een overzichtskaart waarop je kunt zien wat je doet in een beurt en wat de bonuskaarten inhouden, een handige ondersteuning.

De locatietegels

In het spel zijn verschillende soorten tegels waar je spullen kan verkrijgen of juist verkopen. De volgorde van de tegels is variabel, waardoor elk spel weer uniek is. 

In het spel vind je onder andere tegels met:

 • pakhuizen: hier vul je je handkar met goederen van een bepaalde soort;
 • markten: hier verkoop je je goederen voor munten;
 • moskeeën: hier kun je bonustegels krijgen tegen betaling van goederen. Hier scoor je ook robijnen;
 • de juwelier: hier kun je tegen inwisseling van een bepaald aantal munten robijnen verkrijgen;
 • het paleis van de Sultan: hier kun je tegen inwisseling van bepaalde goederen robijnen verkrijgen.
Handelaar en assistenten

Istanbul is een worker-placementspel. In dit spel ben je een handelaar met assistenten die je inzet op de verschillende locatietegels om zo de bijbehorende actie uit te voeren. De handelaar ‘loopt' met zijn assistenten over het speelbord. Om een actie uit te voeren laat je een assistent achter op de locatietegel en voer je vervolgens de actie uit. Dit is een leuk spel element wat er voor zorgt dat je goed moet plannen. Je hebt immers maar een beperkt aantal assistenten.
Wanneer er geen assistenten meer aanwezig zijn in de stapel van de handelaar, kan je in een keer naar de fontein reizen. Hierdoor mag je alle assistenten weer toevoegen aan de stapel, maar is je beurt direct voorbij. Plan deze actie dus goed!

Persoonlijke voorraad

Ook bij dit spel heb je een eigen speelbord waarop je jouw persoonlijke voorraad kunt bijhouden, in de vorm van een handkar. Je start met ruimte voor twee goederen van iedere soort. Door met een assistent de actie “Wagenmaker” te kiezen kan je een kopen om toe te voegen aan de handkar. Dit kost je echter zeven munten. Hierdoor ontstaat voor elke goederensoort een extra plekje in jouw voorraad.

Naast de goederen kan je jouw verzamelde robijnen opslaan op het robijnenspoor, onderaan de handkar. Wanneer dit spoor helemaal gevuld is met robijnen, heb je gewonnen.

Robijnen scoren

Je wint het spel wanneer je als eerst een bepaald aantal robijnen hebt verzameld. Je komt aan robijnen door:

 • drie handkar-uitbreidingen te kopen;
 • twee moskeetegels te kopen (dit kan twee keer);
 • goederen in te leveren bij het paleis van de Sultan;
 • munten in te leveren bij de juwelier.

Sommige tegels bevatten een spelmechanisme waardoor bij elk gepakte robijn de prijs steeds hoger wordt. Wees er dus bij, want voor je het weet betaal je de hoofdprijs!

Tactische tips

 • Let goed op waar je je assistenten achterlaat, je moet ze ook weer ophalen of je beurt verbruiken door naar de fontein te gaan.
 • Moskeetegels kunnen erg handig zijn vanwege de verschillende bonussen.
 • Bepaal van te voren of je je gaat richten op munten of goederen, voordat je van allebei net te weinig hebt.

Waardering

Conclusie

Istanbul is een leuk spel waarbij het belangrijk is goed na te denken over je acties en de volgorde hiervan. Je doet om beurten een actie waardoor er vaart in het spel blijft en je snel weer aan de beurt bent. Dit zorgt ervoor dat het spel erg dynamisch is. 

Mocht het spel na enige tijd gaan vervelen, zijn er nog twee uitbreidingen te verkrijgen: Brieven & Zegels en Mokka & Smeergeld.

Waar te koop?

Spelspul.nl € 49,95
Whitegoblingames.nl € 49,95
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.