Ga naar de inhoud

In het spel Marco Polo maak je een ontdekkingsreis en voer je acties hiervoor uit door het inzetten van dobbelstenen. Een strategisch spel, waarbij ook geluk een grote rol speelt. Verschillende strategieën kunnen in dit spel leiden naar de overwinning. 

Uitgever: 999 Games
Auteur: Daniele Tascini, Simone Luciani

Geluk 60%
Planning 75%
Strategie 90%

Vormgeving

Marco Polo is een enorm kleurrijk spel wat het spel aantrekkelijk maakt om te spelen. Het spel bevat veel verschillende onderdelen die allemaal leuk en mooi zijn vormgegeven. Het speelbord oogt op het eerste gezicht wat druk, maar tijdens het spelen merk je al snel dat alles een functie heeft en blijkt het speelbord toch overzichtelijk te zijn. 

Spelopzet

Marco Polo is een worker-placementspel waarbij je acties uitvoert door jouw dobbelstenen in te zetten op een bepaalde actie. De waarde van de dobbelsteen is hierbij van belang. Door het uitvoeren van verschillende acties verzamel je punten om uiteindelijk het spel te winnen. Het spel speel je in meerdere rondes.

Voorbereiding

Het spel vergt enige voorbereiding, maar positief is wel dat deze stap voor stap beschreven staat in de spelregels. Ook staat er per speler beschreven met welke materialen je start. Wanneer je niet met vier spelers speelt, staan er achterin de spelregels ook nog aanpassingen. 

Acties

Door dobbelstenen in te zetten, kun je verschillende acties uitvoeren. Hieronder een korte uitleg van de acties:

– 5 geld nemen.
– Naar de markt: ontvang goederen van een soort.
– De gunst van Khan: ontvang verschillende goederen.
– Handelscontract nemen.
– Reizen: loop door Europa en stop in verschillende steden.

Extra acties

Voor én nadat je een gewone actie uitvoert, mag je ook gebruik maken van extra acties: een handelscontract vervullen, 3 geld nemen, 1 dobbelsteen opnieuw werpen, 1 dobbelsteen verhogen of verlagen, 1 zwarte dobbelsteen kopen. In je beurt mag je meerdere extra acties uitvoeren. 

Puntentelling 

Tijdens het spel kunnen punten worden verdiend met bepaalde acties of door het vervullen van handelscontracten. Aan het eind van het spel is er een eindtelling. Er zijn punten te verdienen voor de volgende onderdelen:

– je twee doelkaarten;
– 1 punt voor iedere 10 geld;
– punten voor een handelspost in Beijing;
– eventueel punten voor goederen (alleen bij een handelspost in Beijing);
– meest vervulde handelscontracten (7 punten).

Tactische tips

  • Reizen is niet altijd nodig om het spel te winnen. Je kunt je bijvoorbeeld ook richten op de handelscontracten.
  • Een lage dobbelsteenwaarde is niet altijd vervelend. Je krijgt geld en/of kamelen ter compensatie. 
  • Maak gebruik van je extra acties. Deze kunnen je vaak extra punten of acties opleveren.  

Waardering

Conclusie

Marco Polo is een leuk worker-placementspel, maar dan net even anders! Door het gebruik van dobbelstenen en het belang van de waarde hiervan komt er ook een beetje geluk bij het spel kijken en dat terwijl je dus ook afhankelijk bent van andere spelers… Dit zorgt er nog wel eens voor om toch een andere tactiek te kiezen. Een pluspunt vinden wij, want het is niet altijd leuk om een spel met een vaste tactiek te spelen. Het spel is ook toegankelijk voor mensen die het spel nog nooit hebben gespeeld. Door de duidelijke spelregels kun je makkelijk (niet snel, dat ligt aan de hoeveelheid speelmateriaal) aan de slag. Een leuk spel, waarbij je nog wel eens speelt met verschillende tactieken en ieder spel uniek is. Een aanrader!

Waar te koop?

Spelhuis.be € 39,99
Amazon.nl € 40,82
999 Games € 42,99
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.