Table
Montana doos

Montana

UitgeverWhite Goblin Games
AuteurRĂĽdiger Dorn
Leeftijd10+
Spelers2-4
Speelduur45 minuten
Uitgever
White Goblin Games
Auteur
RĂĽdiger Dorn
Leeftijd
10+
Spelers
2-4
Speelduur
45 minuten
Board Game Rank
2968
Strategy Game Rank
1374
Family Game Rank
951

Spelvariabelen

Impressie

Impression imageImpression imageImpression imageImpression imageImpression imageImpression imageImpression imageImpression imageImpression imageImpression image

Vormgeving

Het spel bestaat uit landschapstegels waarvan de vorm afhangt van het aantal spelers. Op de tegels is duidelijk te zien wat er mee bedoeld wordt. Door de handige vorm sluiten de tegels goed op elkaar aan. Het spelerstableau is duidelijk vormgegeven en ook hier zie je duidelijk wat de bedoeling is. Het speelmateriaal ziet er mooi uit en de kleuren geven duidelijk aan welke goederen bij welke arbeiders horen.

montana-bordopbouw.webp

Spelopzet

Montana is een “worker-placement”-spel waarbij het er om draait als eerste al je nederzettingen te bouwen. Dit doe je door de goederen te leveren die je ziet staan op de vakjes van de tegels. Doordat het spel iedere keer met andere tegels wordt opgebouwd en de tegels anders liggen, verloopt ieder spel anders en kun je niet altijd dezelfde tactiek gebruiken. Dit maakt het spel iedere keer weer anders. Het aantal goederen dat verkrijgbaar is, is beperkt en hangt af van het aantal spelers. Zo kan het zijn dat er iets niet meer leverbaar is. Een leuk effect voor het spel, maar bij het opzetten van het spel duurt het verdelen van de goederen wat lang.
Het aantal nederzettingen dat je moet bouwen wordt ook bepaald door het aantal spelers, een fijne toevoeging aangezien het anders wel erg druk zou worden op het speelbord. Het spel kent geen puntentelling; de speler die als eerst zijn laatste nederzetting bouwt, wint het spel. Alles bij elkaar vormt een vlot te spelen “worker-placement”-spel.

Spelerstableau

Iedere speler speelt met zijn eigen tableau waarom je de arbeiders, goederen, geld en koeien kunt bewaren. Op het tableau kun je ook zien hoeveel nederzettingen je krijgt (afhankelijk van het aantal spelers) en met hoeveel geld je start (afhankelijk van beurtvolgorde). Daarnaast is op het tableau ook te zien welke acties je kunt doen in een beurt.

Impression image

Arbeiders rekruteren

Om aan arbeiders te komen, draai je aan de draaischijf – weer eens iets anders dan dobbelstenen. Het leuke hiervan vinden wij dat de arbeiders die je zo rekruteert je tactiek kunnen veranderen. De pijl wijst aan welke twee arbeiders je krijgt. Heb je geluk en wijst de pijl naar de twee witte arbeiders? Dan mag je zelf kiezen welke arbeiders je rekruteert. Door graan in te leveren kun je de pijl verder draaien naar de kleuren arbeiders die tactisch beter uitkomen.

Impression image

Aan het werk zetten

Nu heb je nog goederen nodig. Hiervoor zet je jouw gerekruteerde arbeiders in op het arbeidersbord. Het bord is verdeeld in verschillende gebieden, bestaande uit:

  • de bank: zet hier jouw arbeiders (van willekeurige kleur) in en ontvang het aangegeven bedrag;
  • mijn, groeve, graanveld en akker: plaats arbeiders en betaal geld om goederen te ontvangen;
  • de stad: zet pompoenen in en upgrade of verkrijg goederen.

Het bord oogt wat aan de kleine kant, wat er voor zorgt dat spelers die er verder vanaf zitten het slecht kunnen zien. Daarnaast vult het bord zich per beurt snel met arbeiders, wat het overzicht niet ten goede komt. De indeling van het bord is wel duidelijk van opzet.

Impression image
Impression image

Nederzettingen bouwen

Lever de juiste goederen aan een gebied en bouw je nederzetting. Als je dit slim doet, heb je kans op een gratis extra nederzetting, een koe (geldig als extra goed of geld) of een waterzak (bij inzet direct een extra beurt). Je mag drie nederzettingen bouwen in je beurt. Voor elke nederzetting die je niet bouwt, ontvang je een munt ter compensatie.

Impression image

Tactische tips

  • Plan je nederzettingen goed om zo veel mogelijk nederzettingen in één keer te kunnen bouwen of kans te maken op een gratis nederzetting.
  • Zorg er altijd voor dat je geld hebt. Soms is het daarvoor nodig een ronde geen arbeiders of goederen te verkrijgen.

Waardering

  • De draaischijf geeft een leuk gelukseffect, maar kun je wel beĂŻnvloeden met graan.
  • Ieder spel is net even anders door de tegels die ieder spel anders liggen.
  • Het spel duurt niet al te lang, wat best uniek is voor een "worker-placement"-spel.
  • De spelopzet is verschillend bij aantal spelers, waardoor je best wat speelmateriaal moet uitzoeken.
  • Klein algemeen overzichtsbord zorgt voor veel gepriegel en getuur.

Conclusie

Montana is een leuk spel, dat makkelijk te begrijpen is. Ook niet-bordspelers kunnen hier snel mee aan de slag. De titel expertspel die White Goblin Games aan het spel geeft vinden wij daarom niet terecht. Een leuk aspect van Montana vinden wij dat het spel een gemiddelde speelduur heeft. Het duurt precies lang genoeg om de aandacht erbij te houden en is een leuk spel voor tussendoor. Fijn is ook dat het speelbord aangepast wordt naar het aantal spelers, om zo het spel ook leuk te houden voor 2 spelers.

Uitbreidingen