Meteen naar de inhoud

is een echt strategiespel dat gebruik maakt van het bag-building principe. Kies jouw strategie zorgvuldig, voer de juiste acties uit en win het spel. 

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Reiner Stockhausen

Geluk 30%
Planning 80%
Strategie 90%

Vormgeving

Het spel ziet er wat verouderd uit, wat niet heel gek is voor een spel uit 2014. Dit geldt eigenlijk vooral voor het speelbord, het speelmateriaal ziet er prima uit. Met verschillende kleuren worden de verschillende personen weergegeven en ook de goederen hebben ieder een eigen kleur. De spelregels zijn overzichtelijk en duidelijk beschreven. Heel fijn is ook de startopstelling tekening voorin de spelregels, waarmee je stap voor stap het spel op kunt zetten. 

Spelopzet

In Orléans voer je acties uit door middel van een bag-building principe. Vanuit je zak trek je verzamelde fiches, welke je inzet op je eigen spelerstableau. In je beurt voer je de door jou gekozen acties uit. 

Spelerstableau en start

Iedere speler start met een spelerstableau, 7 blokjes, 1 koopman, 10 handelshuizen, 4 volgelingen in eigen kleur en daarnaast een stoffen zak en 5 munten. 

Fases

Het spel wordt gespeeld in fases. Orléans duurt 18 ronden, die elk uit zeven fasen bestaan. Nadat iedere speler aan de beurt is geweest, is een ronde voorbij.

Locaties

Op iedere locatie is een specifieke actie uit te voeren. Door naar een locatie te gaan, ontvang je een personenfiche dat je later in kunt zetten op je spelerstableau. Daarnaast schuif je jouw persoonlijke blokje een stapje verder op het spoor van de locatie voor een extra bonus. 

Reizen

In Orléans kun je ook reizen om goederen te verzamelen. Ook goederen zijn namelijk punten waard aan het einde van het spel. Verplaats je over een rivier, dan kies je de actie ‘schip' op je spelerstableau. Ga je over de weg, kies je voor ‘wagen'. Ben je de eerste in een stad? Dan kun je met de actie ‘gildehuis' en handelshuis bouwen. 

Puntentelling

Met verschillende strategieën zijn punten te scoren in dit spel. Tijdens het reizen kun je verschillende goederen verzamelen met elk een eigen waarde. Met veel andere acties kun je burgerfiches verzamelen, die gecombineerd met je score op het ontwikkelingsspoor ook een hoop punten kunnen opleveren. Deze burgerfiches kun je voor verschillende acties krijgen.

Tactische tips

  • Probeer van te voren een strategie te bepalen, maar let vooral tijdens het spel ook op de andere spelers. Eventueel moet je je strategie hier op aanpassen.
  • Zorg er voor dat je niet te veel personenfiches in je zak hebt zitten, zet ze eventueel in op het extra bord.

Waardering

Conclusie

Orléans is een lekker strategisch spel. Vooral leuk dat je met verschillende strategieën kan winnen. In dit spel speelt geluk een kleine rol door het bag-building principe. Wij vinden dit erg fijn bij zo'n strategisch spel. Het geeft iedereen een kans om het spel te winnen en zorgt er soms zelfs voor dat je toch een andere strategie probeert. Orléans is leuk met twee spelers, maar ook met vier spelers.

Orléans heeft ons zeer positief verrast. Nadat we veel gehoord hadden over het spel, werden we benieuwd. We hadden het spel nooit eerder aangeschaft, omdat we het er niet heel interessant uit vonden zien. Een potje op het Spellenspektakel (2017) veranderde onze mening direct en hebben we het spel direct aangeschaft. Vanaf het eerste potje is dit een leuk spel!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.