Ga naar de inhoud

Maak samen of alleen een tunnel en vind zoveel mogelijk goud. Maar let op: je tegenstander kan je saboteren! Na drie korte rondes kom je er achter wie de winnaar is. Saboteur: Het Duel is de kleine, 2 spelervariant van het spel Saboteur.

Uitgever: 999 Games
Auteur: Frederic Moyersoen

Geluk 60%
Tactiek 80%
Interactie 60%

Vormgeving

Saboteur: Het Duel bestaat uit verschillende kaarten en wat fiches. De kaarten zijn simpel vormgegeven en laten duidelijk zien wat er bedoeld wordt met de kaart. Zo zijn er gangenkaarten (met of zonder goud), actiekaarten en doelkaarten. De spelregels zijn duidelijk beschreven en je kunt er de kaarten mee uit meten. Super handig!

Spelopzet

In dit korte spel is iedere speler een dwerg die een tunnel graaft om zoveel mogelijk goud te verdienen. Dit gebeurt door het leggen van kaarten uit je hand. Goud gevonden? Leg er dan een fiche met jouw kleur op om het te claimen. Ondertussen probeer je door middel van actiekaarten je tegenstander te saboteren, bijvoorbeeld door een deur met jouw kleur neer te leggen of je tegenstander een kapotte lamp te bezorgen. Wanneer je elkaars tunnels met elkaar verbindt, zorgt dit ervoor dat je ook gebruik kunt maken van elkaars gangenstelsel om zo op zoek te gaan naar nog meer goud. 

Acties

In je beurt kun je verschillende acties uitvoeren. Voor iedere kaart die je aflegt of speelt, trek je een nieuwe kaart van de trekstapel. Je kunt de volgende acties uitvoeren:
– een gangenkaart in het gangenstelsel leggen;
– een actiekaart spelen;
– twee handkaarten afleggen om een actiekaart te verwijderen;
– passen en één of twee kaarten afleggen.

Doelkaarten

De doelkaarten liggen gesloten op tafel aan het begin van een ronde. Wanneer een gangenkaart een doelkaart raakt, mag je deze bekijken en aanleggen. Doelkaarten leveren regelmatig veel goud op. 

Actiekaarten

Deze kaarten gebruik je om je tegenstander te saboteren. De actiekaart leg je voor je tegenstander neer. Als hij aan de beurt is kan hij pas weer in zijn tunnel graven wanneer hij de kaart weg speelt met een speciale actiekaart of door twee handkaarten af te leggen.
Andere actiekaarten geven je onder andere de kans om een doelkaart te bekijken of een deur van een andere speler te openen. 

Rondes en einde van het spel

Het spel wordt gespeeld in drie rondes waarbij iedere keer gebruik wordt gemaakt van dezelfde startopstelling. Een ronde eindigt wanneer alle doelkaarten zijn omgedraaid, er geen trekstapel meer is of alle dwergfiches op het speelveld liggen. Aan het eind van een ronde pakt iedere speler zijn verzamelde goudstukken en houdt deze kaarten bij zich.
Het spel eindigt na drie rondes. De speler met de meeste goudstukken wint het spel. 

Tactische tips

  • Het kan soms handig zijn om samen te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld elkaars tunnel gebruiken.
  • Richt je niet alleen op de doelkaarten. Ook in de gangen is soms goud te vinden.

Waardering

Conclusie

Saboteur is een spel dat wij graag wilden leren kennen, maar we niet hebben gekocht omdat dit met minstens drie spelers gespeeld wordt. Wij zijn daarom blij met Het Duel. Zo hebben wij Saboteur (een soort van) leren kennen en weten we dat we het “echte” spel ook zeker willen een keer willen proberen. Saboteur: Het Duel is een kort spel, waarbij je iedere keer weer voor verrassingen komt te staan. Leuk aan dit spel is de interactie met je tegenstander. Je kunt elkaar saboteren of er voor kiezen om samen te werken. Ook blijft het spannend of je je tunnel af kunt maken, doordat je niet altijd de juiste kaart in je bezit krijgt. Wij pakken dit spel er regelmatig bij wanneer we maar kort de tijd hebben of zin hebben in een kort spel.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.