Ga naar de inhoud

In Skye breng je je eigen eiland tot bloei. Bied tegels te koop aan, koop tegels van anderen en maak hiermee een eiland dat zoveel mogelijk punten oplevert.

Uitgever: 999 Games
Auteur: Alexander Pfister en Andreas Pelikan

Geluk 60%
Bluf 60%
Strategie 80%

Vormgeving

Het spel speelt zich af op het Schotse Eiland Skye. Het spel is mooi vormgegeven en toont verschillende Schotse elementen. De eilandtegels bevatten kenmerkende landschappen, dieren en gebouwen van Schotland.

Spelopzet

In Skye bouw je je eigen eiland steeds verder uit door middel van bieden en leggen. Uit de zak pak je steeds drie tegels waar je achter je zichtscherm geld bij legt, wat dient als een soort verzekering. Dit geld moeten de andere spelers betalen, wanneer ze die tegel van jou willen hebben. Bij één van de drie tegels leg je de bijl, deze tegel gaat sowieso terug in de zak en komt nog niet in het spel. Wanneer alle spelers hun geld hebben verdeeld, is het tijd om (op beurtvolgorde) bij elkaar tegels te kopen. De door jou gekochte- en niet verkochte tegels leg je aan je eiland aan. Het geld dat bij je niet-verkochte tegels ligt, gaat naar de voorraad en ben je dus kwijt. Maak je tegels dus niet te duur!

Je eiland bouw je op aan de hand van de scoretegels die op tafel liggen. Dit zijn er veel, maar ieder spel komen er maar vier op tafel. Ieder spel heeft dus een andere strategie nodig! Dit zorgt er zeker voor dat het spel iedere keer weer leuk blijft om te spelen. 

Spelverloop
  1. Inkomen ontvangen – Aan het begin van iedere beurt ontvang je zoveel inkomen als whiskyvaten langs de hoofdweg naar je kasteel. 
  2. Tegels trekken en prijzen vaststellen – Iedere speler pakt drie tegels uit de zak en gaat achter zijn zichtscherm de waarde hiervoor bepalen. Daarnaast wordt de bijl neergelegd bij de tegel die ongebruikt de zak weer in gaat.
  3. Een tegel afleggen – Eén van de door jouw getrokken tegels gaat terug in de zak. Dit doet iedere speler.
  4. Een tegel kopen – Bij één van de andere spelers mag je nu een tegel kopen voor de waarde die de speler aan deze tegel heeft toegekend.
  5. Bouwen – Leg de tegels die je gekocht hebt of nog voor je hebt liggen aan je eiland aan.
  6. Einde van de ronde en punten tellen – Iedere ronde scoor je overwinningspunten voor de scoretegel(s) die bij de ronde hoort.
Einde van het spel

Met verschillende tegels kun je extra punten verdienen aan het eind van het spel, doordat deze een perkamentrol tonen. Tot slot krijg je punten voor iedere vijf munten die je hebt.

Tactische tips

  • Maak je tegels die je verkoopt niet te duur. Worden ze niet gekocht, ben je alsnog je geld kwijt.
  • Kijk goed naar de landtegels en scoretegels. Sommige landtegels zijn van meer waarde voor bepaalde scoretegels.
  • Let goed op welke scoretegels in welke ronde gelden bij de aanschaf van de tegels van medespelers.

Waardering

Conclusie

Wij vinden Skye een heerlijk spel, waar je geen uren mee bezig bent. In vijf rondes speel je het spel en dat is voorbij voor je er erg in hebt. Doordat het spel iedere keer anders is (met andere scoretegels) kun je niet beginnen met een vaste strategie. Ieder spel is het weer een uitdaging de juiste tegels te verzamelen en zoveel mogelijk geld te verdienen. Vooral met meer spelers is Skye een leuk spel. Het spel is snel uit te leggen en met meer spelers kun je ook meer tegels kopen en verkopen. Skye is verrassend leuk en zit goed in elkaar.  Ook wanneer je dreigt het spel te gaan verliezen, kun je door compensatie ineens weer vooruit! 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.