Ga naar de inhoud

In Tembo ga je op reis door Afrika en steek je de rivier de Mara over. Dit is niet zonder gevaar! Gelukkig helpen de tembo’s (olifanten) de hoefdieren veilig naar de overkant te komen.

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Andreas Spies

Geluk 60%
Tactiek 40%
Interactie 20%

Vormgeving

Het spel bestaat uit 59 kaarten en 40 gekleurde blokjes (tien per speler). De kaarten zijn prachtig vormgegeven en de dieren op de kaarten zien er heel realistisch uit. Bovenaan iedere kaart staat duidelijk aangegeven wat je met de kaart kunt doen en hoeveel punten de kaart eventueel waard is, erg handig. De kaarten zijn gemaakt van karton met een linnen finish, waardoor ze erg stevig aanvoelen. 

Spelopzet

In Tembo moet je zo veel mogelijk hoefdieren de rivier de Mara over laten steken. Voor ieder dier dat de overkant haalt, scoor je punten. Bij de rivier ligt gevaar op de loer, in de vorm van leeuwen en krokodillen. Alleen met behulp van een olifant kunnen de hoefdieren de overkant bereiken. 

Startopstelling

Iedere speler start met vijf kaarten en tien blokjes in de spelerskleur. 

Na iedere beurt vul je je hand weer aan tot vijf kaarten. De blokjes leg op je gespeelde kaart om aan te duiden dat dit jouw kaart is.

Rivierbeddingen

De dieren kunnen via vijf rivierbeddingen de rivier oversteken. Wanneer er minstens drie hoefdieren bij een bedding staan, kunnen zij met behulp van een olifant naar de overkant. Het eerste dier bij de bedding bepaalt gelijk de diersoort die bij de bedding de rivier over kan steken.

Op de kaarten met hoefdieren staan getallen. Om als dier aan te sluiten bij een ander hoefdier aan de bedding, moet het getal op zijn kaart hoger zijn dan die op de kaart van het dier dat er al ligt. 

Gevaren

In de trekstapel vind je ook leeuwen en krokodillen. Een leeuw moet direct gespeeld worden.

Met een leeuw wordt een hele rivierbedding afgesloten. Alle dieren bij de bedding verdwijnen uit het spel, maar de leeuw blijft achter. De bedding kan niet meer gebruikt worden.

Een krokodil houd je in je hand. Met een krokodil kun je bij iedere rivierbedding de kaart met het laagste uit het spel verwijderen. Elke krokodil heeft voorkeur voor een bepaalde diersoort. Speel je de krokodil bij een bedding met deze soort, worden alle kaarten bij deze bedding uit het spel verwijderd. Naast de normale krokodil ligt er ook een superkrokodil op de loer. Deze eet in één keer de hele rij hoefdieren bij een bedding op.

Punten

Wanneer je dieren veilig de overkant van de rivier hebben gehaald, verdien je punten. Deze staan bovenaan de hoefdierkaarten. Deze kaarten leg je gedekt voor je neer. Wanneer niemand meer kaarten kan spelen of de trekstapel leeg is, tel je de punten van deze kaarten en schrijf je ze op. Daarna wordt een tweede ronde gespeeld. Wanneer dan een speler niet meer kan of de trekstapel leeg is, worden de punten bij die van ronde één opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel. 

Tactische tips

  • Verspreid je dieren over de rivierbeddingen en sluit daarbij aan bij andere spelers. Door mee te liften op andere spelers verhoog je de kans op het scoren van punten.
  • Begin een rij niet met een te hoog nummer. Anders loop je het risico dat er niet voldaan kan worden aan de drie dieren die nodig zijn om de rivier over te steken. 
  • Wacht niet te lang met het oversteken van de rivier. Voor je het weet komt er een leeuw of krokodil in het spel en loop je punten mis.

Waardering

Conclusie

Leeuw, zebra, olifant – wild wijd prachtig land. Tembo is een spel dat er mooi uitziet en snel te snappen is. Het duurt niet lang en je kunt het daardoor op veel momenten spelen. 

Het is wel handig het spel een aantal keer spelen om goed door te krijgen hoe je het best punten kunt scoren. In ons eerste potje hebben we namelijk beide geen punten gescoord. Mede door een ‘slechte’ hand waardoor niet veel kaarten aangelegd konden worden en al snel een aantal leeuwen in het spel. De factor geluk in het spel is leuk, maar kan dus ook een negatieve invloed op het spel hebben. Gelukkig speel je in dit spel twee ronden, waardoor je toch nog kans maakt om punten te scoren. 

Tembo is een leuk en snel spel. Door de duidelijke regels kun je snel aan de slag en leg je het spel ook snel uit aan anderen. Daarnaast vinden wij de interactie, door middel van het dwarsbomen van andere spelers, een groot pluspunt. Vooral wanneer je dit spel met meer dan twee spelers speelt, geeft dit een leuk effect. Een spel voor jong en oud om vaker te spelen!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.