Ga naar de inhoud

Verwacht: Altiplano

In het eerste kwartaal van 2018 komt Altiplano uit; een nieuw spel uitgegeven door White Goblin Games. Het spel heeft wat weg van Orléans, omdat ook bij dit spel acties worden geactiveerd na het pakken van tegels uit een linnen zak – ook wel “Bag-building”-game genoemd.

Fasen

Alle spelers pakken tegelijkertijd tegels uit hun eigen stoffen zak in de ‘trekfase’ en plaatsen deze op het planningsspoor op hun actiebord. Nadat elke speler dit gedaan heeft, is het tijd voor de ‘planfase’. Hierin verplaatst iedere speler een gewenst aantal tegels naar de actievelden op hun actiebord. Dit gebeurt door iedereen tegelijk. De spelers hoeven niet elke actie die ze gepakt hebben tijdens de ‘trekfase’ te plannen, alleen blijven deze wel liggen op het planningsspoor. Nu is tijd voor de ‘actiefase, waarin elke speler om beurten met de klok mee een actie uitvoert. Dit gaat door totdat iedere speler heeft gepast. Naast de basisacties, is het mogelijk om extra acties beschikbaar te maken door deze te kopen op de markt. Dit vormt een leuk competitief onderdeel waarbij de spelers graag gewilde actie-uitbreidingen voor elkaars neus weg kunnen grissen van het uitbreidingsspoor. Tot slot wordt in de ‘nieuwe ronde fase’ de volgende ronde voorbereid. Het spel is ten einde wanneer alle tegels en kaarten van tenminste één locatie zijn gebruikt en/of wanneer het uitbreidingsspoor niet meer aangevuld kan worden.

Punten scoren

Door slim gebruik te maken van de vele acties op het actiebord kan een speler een groot aantal goederen ontvangen. Er zijn ruwe materialen te verkrijgen die zelf geen punten waard zijn, maar wel omgevormd kunnen worden tot nieuwe materialen die wel in punten resulteren. Naast de punten voor de goederen, ontvangt een speler ook punten voor boten en huizen die zijn ontwikkeld en voor vervulde orders.

Speelmateriaal

Het spel bevat een grote hoeveelheid mooi vormgegeven speelmateriaal. Volgens White Goblin Games bevat het spel maar liefst 18 ‘punchboards’ (alvast veel uitdruk plezier!).

Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide spelregels? Deze zijn in het Engels te vinden op de website van DLP-Games.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.