Ga naar de inhoud

In Keltis bewandel je levenspaden en scoor je punten door je kaarten tactisch in te zetten. Onderweg verzamel je wensstenen en kun je extra stappen verdienen.

Uitgever: White Goblin Games
Auteur: Reiner Knizia

Geluk 60%
Bluf 40%
Strategie 80%

Vormgeving

In Keltis draait het om de Kelten, wat je duidelijk terug ziet in het speelmateriaal. Het materiaal ziet er mooi uit en is van goede kwaliteit. De kaarten hebben een getal aan allebei de kanten. Heel handig, zo maakt het niet uit hoe je de kaarten vasthoudt. Het spel bevat niet heel veel speelmateriaal, waardoor je het snel op tafel legt en snel kunt beginnen. Helaas heeft het spel eigenlijk niets met het thema te maken. 

Spelopzet

In dit spel vorm je oplopende of aflopende rijen van kaarten. Bij het spelen van een kaart, verplaats je een van je speelstukken over een pad. Hoe verder je vordert op het pad, hoe meer punten je scoort aan het einde van het spel.

Iedere speler start met acht handkaarten. De kaarten zijn verdeeld in vijf kleuren met van iedere kleur 2x 11 kaarten (0-10). In een beurt speel je een kaart of leg je een kaart af en pak je een nieuwe kaart. De kleur kaart die je speelt, bepaalt het pad waarop je loopt.

Op de paden liggen bonusfiches, die zorgen voor bonussen zoals een extra stap of punten. Het eerste vakje van het pad is -4 punten waard. De vakjes op het pad lopen op tot 10 punten. Het is dus belangrijk om verder te komen op een pad om zo min mogelijk minpunten te scoren.

Het spel eindigt wanneer het vijfde speelstuk in de ring van 6/7/10 punten komt of wanneer de speelkaarten op zijn. 

Uibreiding: Nieuwe Wegen

Voor de uitbreiding gebruik je de achterkant van het basis speelbord, waarop een ander speelbord staat. Het spel werkt hetzelfde als het basisspel, alleen gaat het pad over in verschillende kleuren, waardoor het dus niet mogelijk is vooral een bepaalde kleur kaart te sparen en spelen. Je moet goed kijken welke kleur kaart je nodig hebt om verder te gaan op het pad.

Daarnaast kun je hier gekeurde wensstenen sparen die aan het einde van het spel extra punten opleveren. 

Tactische tips

  • Let goed op de kaart die je weggooit, misschien kan je tegenstander hem gebruiken.
  • Begin je rij altijd met een zo hoog of zo laag mogelijk getal.
  • Soms is het slimmer om een steen niet in een rij te gebruiken, vanwege de kans op minpunten.

Waardering

Conclusie

Keltis is een makkelijk spel met simpele regels en je kunt er snel mee aan de slag. Er zit helaas weinig diepgang in het spelmechanisme. De uitbreiding Nieuwe Wegen maakt het spel interessanter, maar voelt voor ons als een nieuw spel in plaats van een uitbreiding op het bassispel. Een uitbreiding dáárop had leuker ons leuker geleken dan het andere speelbord. De uitbreiding geeft een heel nieuwe kijk op het spel, waarbij het ook belangrijk is om goed op je kaarten te letten om te zien of je nog wel de juiste kleur (en getal) hebt om verder te komen op het bord.

Met twee spelers is er weinig strategie nodig in dit spel. Je moet het treffen met de goede kaarten in je hand. Met het afleggen van kaarten gebeurt het niet vaak dat de andere speler de kaart nodig heeft. Interactie is daarom ook niet echt aanwezig. Dat vinden we wat jammer. Met drie of vier spelers moet je wel goed opletten welke kaart je eventueel aflegt, omdat de kans groter is dat een van de spelers de kaart nodig heeft.

Wij zijn niet ontevreden over Keltis, alleen zijn wij geen grote fan van de enorme geluksfactor in dit spel. Je bent afhankelijk van de kaarten in je hand en dus is je tactiek hiervan afhankelijk. Heb je geen goede kaarten dan blijf je afleggen en kom je niet verder op het pad. Het spel is erg duidelijk en voor iedereen toegankelijk vanwege het simpele spelmechanisme en de korte speelduur. 

Waar te koop?

Spelhuis.be € 19,99
Spelspul.nl € 29,95
Whitegoblingames.nl € 29,95
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.