Ga naar de inhoud

De Kwakzalvers van Kakelenburg

In Kwakzalvers van Kakelenburg brouw je in je eigen ketel een drankje met verschillende gekleurde fiches, om zo punten en robijnen te kunnen verdienen. Maar pas op, bij te veel witte fiches ontploft je ketel!

Uitgever: 999 Games
Auteur: Wolfgang Warsch

Geluk 60%
Bluf 20%
Tactiek 60%

Vormgeving

Dit spel bestaat uit vele onderdelen, waarbij de veelkleurigheid direct opvalt bij het openen van de doos. Acht verschillende kleuren fiches (ingrediënten) die allemaal netjes opgeborgen zitten in losse zakjes vormen de basis voor het vullen van de ketel. De bijgeleverde spelregels zijn duidelijk beschreven en daarnaast is de bijgevoegde ‘Almanak’ van drankjes handig om de betekenis van de boeken nog eens na te zoeken. Tevens heeft 999 games een handige speluitleg gemaakt waarin de regels nogmaals worden uitgelegd.

Spelopzet

Elke speler heeft een eigen ketel die gedurende elke ronde van het spel gevuld gaat worden met ingrediënten. Bij elk ingrediënt hoort een gekleurd fiche en een actie die weergegeven wordt in het ingrediëntenboek. Gedurende het spel komen er meer boeken beschikbaar met nieuwe ingrediënten. De ketel vul je met witte en gekleurde fiches door steeds fiches uit je buidel te halen en deze te plaatsen in jouw ketel. Om te zorgen voor zoveel mogelijk punten en inkomen voor nieuwe ingrediënten is het het slimste om het spoor op de ketel zo veel en ver mogelijk te vullen met ingrediënten. De ketel ontploft wanneer de totaalwaarde van de witte fiches boven de zeven uitkomt. De speler met de meest gevulde, niet ontplofte, ketel krijgt een bonus. 

Fasen van het spel

Het spel speel je in negen ronden met in iedere ronde dezelfde opbouw van fasen.

  • waarzeggerijkaart pakken met een gebeurtenis geldend voor die ronde;
  • rattenstaarten toevoegen aan de ketel voor alle spelers die niet aan de leiding staan;
  • het bereiden van de drank door het trekken van fiches en deze in jouw ketel te plaatsen (tot een eventuele ontploffing) en tegelijkertijd acties met fiches in jouw ketel uitvoeren.

Punten

Na het doorlopen van de fasen volgt er een puntentelling. Aan de hand van een scorespoor wordt deze doorlopen.

A. dobbelsteen: de speler met de verst gevulde, niet ontplofte ketel mag dobbelen om een bonus in ontvangst te nemen;
B. acties uitvoeren met zwarte, groene en paarse fiches;
C. in ontvangst nemen van eventuele robijnen;
D. iedere speler ontvangt het aantal punten zichtbaar op het vakje naast je laatste fiche;
E. maximaal twee nieuwe fiches aanschaffen (het getal op het bereikte puntentellingsveld geeft aan voor welk bedrag je mag inkopen);
F. einde van de ronde mag iedere speler robijnen inzetten om zijn druppel vooruit te zetten of zijn fles te vullen. 

Tactische tips

  • Wanneer je achter staat, krijg je het aantal rattenstaarten dat afgebeeld is op het scorebord als ‘voorsprong’. Dit kan je helpen om tijdens de ronde verder te komen dan je medespeler, wat zeker in het begin handig kan zijn.
  • Het aanschaffen van zwarte fiches kan handig zijn bij het vooruitzetten van je druppel. Heb je de meeste zwarte ingrediënten in je ketel mag deze namelijk vooruit. Hierdoor kan je een voorsprong krijgen in de volgende rondes.
  • In de eerste rondes kan het slim zijn om je ketel te laten ontploffen, om zo een hogere aanschafwaarde voor fiches te hebben. De punten die je daarmee misloopt, kun je later weer inhalen door de goede fiches die je hebt kunnen kopen.

Waardering

Conclusie

De kwakzalvers van Kakelenburg is een mooi, thematisch spel wat goed te spelen is met verschillende typen spelers. Het spel heeft een grote herspeelbaarheid door verschillende boeken bij de ingrediënten en de keuze voor voor- en achterkant van de ketel. Het spel kent wel veel kleine regeltjes. De geluksfactor zorgt ervoor dat je jouw tactiek niet altijd goed kunt uitvoeren. 

Handige organizer

De kwakzalvers van Kakelenburg bevat veel onderdelen. Om deze gemakkelijk op te bergen, bestaan er dergelijke organizers. Op Amazon staat een mooie organizer te koop.

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.