Ga naar de inhoud

Patchwork is een snel spel voor twee spelers. Met allemaal lapjes stof en stukjes leer maak je een zo groot mogelijke lappendeken. Tot slot voeg je de knopen toe die je leiden naar de overwinning.

Uitgever: 999 Games
Auteur: Uwe Rosenberg

Inzicht 80%
Planning 70%
Puzzelen 90%

Vormgeving

Patchwork is een kleurrijk spel waarbij je snel ziet wat de bedoeling van het spel is. Met verschillend gevormde lapjes ‘stof’ puzzel je een lappendeken bij elkaar op je eigen spelertableau. Op het speelbord in het midden houd je bij wie er aan de beurt is en hoeveel tijd je nog hebt. 

Spelopzet

Het spel leg je snel klaar. In het midden het speelbord met daaromheen alle lapjes. Op het speelbord nog wat stukjes leer, iedere speler een eigen tableau en je bent klaar om te beginnen. De knopen leg je als voorraad in het midden of aan de zijkant (ligt een beetje aan de ruimte op tafel).

Het speelbord (het tijdspoor)

Het speelbord bevat een spoor waarom je je eigen steen vooruit zet. Er zijn twee varianten van het speelboord, dit maakt voor het spel niet uit. Daarnaast staan er een aantal knopen op het speelbord. Iedere keer dat je over een knoop loopt, ontvang je het aantal knopen zichtbaar op jouw tableau (d.m.v. lapjes). Daarnaast liggen er enkele stukjes leer die je ook mag gebruiken op je tableau. Spring je over een stukje, moet je het stukje direct op je tableau plaatsen. Op het tableau loop je met je eigen steen steeds zoveel vakjes als tijd is aangegeven op de lapjes stof.

Het spelertableau

Iedere speler krijgt een spelertableau dat bestaat uit 81 lege vakjes waarop de lapjes en stukjes leer precies passen. Het is de bedoeling je tableau zo vol mogelijk te krijgen. Hiervoor is het dus handig om verschillende lapjes te kopen die goed op elkaar aansluiten.

De lapjes
Ieder lapje heeft een andere vorm en afmeting en bedekt dus een bepaald deel van het spelertableau. Je moet vanaf het begin al goed puzzelen om de lapjes zo goed mogelijk neer te leggen. Eenmaal neergelegd mag je het lapje niet meer verplaatsen. Op ieder lapje staat informatie: hoeveel knopen kost het lapje en hoeveel tijd kost het lapje. Hoe groter het lapje, hoe meer tijd en knopen deze kost.

  • De knopen
    Knopen zijn in dit spel het betaalmiddel.
  • Het zandlopericoon
    Op ieder lapje staat een zandloper afgebeeld met daarbij een cijfer. Zoveel stappen moet je lopen op het tijdspoor. 

Tactische tips

  • Plaats de lapjes stof en stukjes leer op een handige manier zodat er meer lapjes op aan kunnen sluiten.
  • Wissel duurdere en goedkopere lapjes stof met elkaar af.

Waardering

Conclusie

Patchwork is een leuk spel voor tussendoor, op vakantie of met een onbekende spellenspeler. Het is snel uitgelegd en snel gespeeld. Erg leuk voor de afwisseling!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.